Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi?

Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi?

Mało kto wie, że herbata to napój, który polecany jest w szczególności diabetykom i osobom posiadającym problemy ze zbyt wysokim poziomom cukru we krwi. Herbata dotarła do Europy w XVII wieku i jest jednym z fundamentów kultury orientu. Obecnie, dzięki długim badaniom, nie ma żadnych wątpliwości, iż herbata to jeden z napojów, który ma moc obniżania poziomu glukozy we krwi.

4 rodzaje herbaty

Najróżniejsze odmiany herbat

Współcześnie na rynku znaleźć możemy wiele ciekawych odmian herbat, poczynając od herbaty białej, przez zieloną, czerwoną, aż po czarną. Różnią się smakiem, aromatem, wyglądem, jednak łączy je wiele. Przede wszystkim fakt, że wszystkie charakteryzują się pozytywnym wpływem na organizm człowieka. Choć różnią się konkretnymi właściwościami, wszystkie herbaty, które są dobrze zaparzane, korzystnie wpływają na zdrowie.

Czarna herbata

Jedną z najbliższych krewnych zielonej herbaty jest herbata czarna. Powstaje z tej samej rośliny, jedyną różnicą jest fakt, że liście krzewu są poddawane suszeniu. Badania, które ukazały się w marcu 1995 roku potwierdziły, że czarna odmiana herbaty charakteryzuje się hipoglikemicznym działaniem. Picie naparu z czarnej herbaty znacznie zmniejsza stężenie glukozy we krwi człowieka, z tego powodu polecana jest szczególnie diabetykom. Można ją pić także w celach profilaktycznych. Filiżanka czarnej herbaty jeden raz dziennie na pewno nikomu nie zaszkodzi, może za to przynieść same korzyści.

Najzdrowsza odmiana herbaty – herbata zielona

Zielona odmiana herbaty otrzymywana jest z suszonych, niepoddanych fermentacji liściu krzewu Camellia sinensis. Zielona herbata poprawia metabolizm glukozy i znacznie obniża jej poziom we krwi. Zielona herbata jest niezastąpionym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie hamują działanie wolnych rodników, a co za tym idzie – znacznie spowalniają starzenie się skóry.

Herbata czerwona

Herbata czerwona pochodzi z południowej prowincji Chin. Ten niezwykły napój powstaje z tej samej rośliny, co herbata czarna oraz zielona, jednak w tym przypadku liście krzewu poddawane są fermentacji. Napar z czerwonej herbaty jest niezwykle skuteczny podczas walki z cukrzycą. Jej działanie porównywane jest do skuteczności popularnego leku obniżającego poziom glukozy we krwi. Jak podają badania, wystarczy dwa tygodnie kuracji, by poziom cukru we krwi zmniejszył się o 42%.

Herbata z żurawiny i szałwii

Herbaty ziołowe to również bardzo ciekawy sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi. Prym wśród ziołowych herbat wiedzie herbata z suszonych liści żurawiny oraz szałwii. Żurawina korzystnie wpływa na neuropatię cukrzycową i retinopatię, czyli pogorszenie wzroku występującego u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Dlaczego herbata obniża poziom cukru we krwi?

Wiele lat temu naukowcy zauważyli, że herbata jest w stanie obniżać poziom cukru we krwi. Zwrócili na to uwagę, gdyż właśnie w Chinach herbata stosowana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej jako napar hamujący rozwój cukrzycy.

Herbata bowiem, niezależnie od rodzaju, bogata jest w polisacharydy, czyli wielocukry, które wykorzystywane są w organizmach jako materiał budulcowy i zapasowy. Należą do nich skrobia, celuloza oraz wytwarzany w mięśniach i wątrobie glikogen. Polisacharydy zawarte w herbacie pozbywają się z organizmu wolnych rodników tlenowych, które charakteryzują się zabójczym działaniem dla komórek przyczyniających się do powstawania nowotworów.

Poza polisacharydami, w herbacie znajdziemy również flawonoidy, które działają podobnie do antocyjaniny. Odpowiadają za regulowanie poziomu cukru we krwi i wykazują się fantastycznym działaniem przeciwrakowym. Znacznie zmniejszają szanse na wystąpienie chorób układy krwionośnego.

Jeśli chcesz obniżyć poziom cukru we krwi, a nie jesteś pewien, która herbata będzie dla Ciebie najlepsza, przedstawiamy ranking najlepszych produktów, spośród których z pewnością jakiś wpadnie Ci w oko!

Przewiń do góry