Jaka mąka na pierogi?

Mąka jest najważniejszym składnikiem podczas lepienia pierogów. Nawet, jeśli mamy farsz, niczego nie zrobimy, jeśli nie będziemy mieli odpowiedniej mąki. Tylko która mąka będzie najodpowiedniejsza do ulepienia pierogów? To pytanie z pewnością zadają sobie początkujące, ale również te doświadczone panie domu, kiedy zabierają się za lepienie pierogów. Trzeba zauważyć, że to właśnie rodzaj mąki decyduje o konsystencji i smaku ciasta. Tak naprawdę nawet najpyszniejszy farsz nie zostanie zauważony, jeśli ciasto nie będzie odpowiednie.

PIEROGI

Jaka mąka na pierogi jest najlepsza?

Na rynku znajdziemy bardzo dużo różnych rodzajów mąk. Możemy wybierać pomiędzy orkiszową, pszenną czy gryczaną. Jednak nie ulega wątpliwości, że najczęściej wybieraną mąką do lepienia pierogów jest biała mąka pszenna. Jej wykorzystanie sprawia, że pierogi rewelacyjnie się lepią, a ponadto są miękkie, przez co łatwo się je zjada. Do pierogów fajnie sprawdzi się mąka pełnoziarnista, jednak warto mieć na uwadze, że pierogi będą wtedy nieco twardsze. Ciekawą propozycją jest mąka orkiszowa, gdyż przygotowane z niej ciasto nieźle się formuje, a ugotowane pierogi zyskują ciekawy, intrygujący smak.

Czy typ mąki ma znacznie?

Podzielenie mąki ze względu na rodzaj ziarna, z jakiego została wytworzona to nie wszystko. Każda mąka wyróżnia się również typami. Przykładem jest mąka pszenna biała – na sklepowych pólkach znajdziemy mąkę pszenną typu 450, 500 czy 650. Takie oznaczenia mówią konsumentom o zawartości substancji mineralnych w danym typie mąki. Im większa ilość substancji się w niej znajduje, tym jej barwa jest ciemniejsza, a typ wyższy. Wszyscy kucharze oraz wszystkie zapalone do gotowania panie domu mówią zgodnie, iż najlepsza na pierogi jest mąka pszenna typu 500. Wykorzystując ją, możemy cieszyć się łatwym do formowania ciastem, niezwykle miękkim i elastycznym.

Pierogi dla fanów żywności bezglutenowej – czy to możliwe?

Jeszcze niedawno pierogi to był owoc zakazany dla osób, które z jakiegoś powodu nie mogły lub nie chciały spożywać glutenu. Obecnie świetną alternatywą dla takich osób jest mąka gryczana. Ciasto z niej jest zdecydowanie trudniejsze do lepienia, jednak długo wyczekiwane pierogi są warte takiego poświęcenia. Dla ułatwienia, do mąki gryczanej można dodać niewielką ilość mąki ryżowej, kukurydzianej czy ziemniaczanej. Wtedy ciasto stanie się bardziej lepkie i nadal nie będzie zawierać glutenu.

O czym pamiętać podczas lepienia pierogów?

Lepienie pierogów to czynność, którą część osób uwielbia, jednak znaczna część nie znosi. Szukając cennych wskazówek odnośnie lepienia pierogów, warto wiedzieć, że nawet najlepsza mąka nie wystarczy, jeśli ciasto nie zostanie przygotowane w należyty sposób. Tak naprawdę nie jest to zbyt skomplikowane i wymaga zaledwie kilku składników – woda, olej, czasem można również dodać jedno jajko. Woda powinna być ciepła, nie należy używać zimnej wody prosto z kranu. Jeśli planujecie pierogi ze słodkim farszem, wodę można zastąpić ciepłym mlekiem. Po zmieszaniu wszystkich składników, należy wyrabiać ciasto tak, by zrobiło się miękkie, delikatne oraz elastyczne. Bardzo ważne jest, by po wyrobieniu odstawić je na ok. 15 minut. Chcesz lepić pierogi, ale nadal nie jesteś przekonany jaką mąkę wybrać? Koniecznie sprawdź nasze propozycje, z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Przewiń do góry