Aktualizacja: kwiecień, 2025
Kawa ziarnista Ranking ( kwiecień, 2025 )
Spis Treści
Kawa ziarnista powinna być pełna aromatu oraz mieć lekko gorzki posmal. Bardzo dobrą kawą jest np. Vaspiatta Kawa ziarnista Classic Roma kawa ziarnista z naturalnymi mieszankami z Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Będzie idealna do wykonania aromatycznego espresso. Ma bardzo włoski charakter, ponieważ łączy wyrazisty, lekko gorzki smak z intensywną pianką na wierzchu. Kawy ziarniste najlepiej sprawdzają się przy ekspresach ciśnieniowych automatycznych, które dostosowują czas mielenia kawy do jej rodzaju, co jest bardzo ważne. W kawie liczy się mocny i intensywny sposób palenia ziaren, jeśli chcemy z niej wykonać mocne espresso. Kawa słabiej palona nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, ale również kawiarek. Będzie idealna do kaw mlecznych, takich jak cappuccino, czy latte. Przed kupnem kawy ziarnistej sprawdźmy jej pochodzenia oraz stopień wypalenia ziaren. Najlepsza do espresso będzie 100% Arabika, a do kaw mlecznych połączenie Arabiki z Roubustą, który ma lekko czekoladowy aromat i smak.
Podsumowanie: 5 najlepszych kaw ziarnistych
Najlepsza kawa ziarnista [NASZ RANKING]
1
Lavazza Qualita Oro kawa ziarnista jest ceniona przez wielu baristów na całym świecie. Odznacza się wyborem najlepszych ziaren Arabiki, dzięki czemu aromat jest intensywny. Dzięki specjalnie palonym ziarnom jest lekko słodka oraz odznacza się wyrafinowanym smakiem. Ma niższą ilość kofeiny, dzięki czemu polecana jest rano. Średni stopień palenia ziaren. Lekka crema sprawia, że można stosować ją do espresso. Idealna do ekspresów ciśnieniowych.
2
La Brasiliana Marfisa kawa ziarnista, to mieszanka aż trzech różnych odmian Arabiki – z Brazylii, Kolumbii oraz Salwadoru. Niska zawartość robusty sprawia, że jest pozbawiona kwasowości. Ma wyczuwalne nuty czekoladowe oraz delikatny, gorzkawy smak. Kawa jest delikatna, odpowiednia o poranku. Ma pełen aromat, a po zmieleniu sprawdzi się do kawiarek, ale również do zaparzania w kubku. Bardzo ceniona przez baristów.
3
Melitta BellaCrema Speciale to kawa ziarnista, z idealnie dobranymi ziarnami Arabiki. Ma łagodny i lekko słodki smak, dzięki wyeliminowaniu charakterystycznej goryczki. Sprawdzona do połączenia z mlekiem. Sprawdzi się do caffe latte, czy cappuccino. Nie czuć w niej kwaskowatości i ma dość intensywny aromat. Długo utrzymująca się crema sprawia, że będzie to kawa również idealna jako espresso.
4
Dallmayr Crema D’Oro Intensa kawa ziarnista to najlepsze ziarna Arabiki o intensywnym smaku, dające wyrazistą goryczkę. Kremowa pianka bardzo długo utrzymuje się na powierzchni, łagodząc intensywny smak kawy. Idealna propozycja o wykonywania latte macchiato oraz cappuccino. Łagodniejsze oraz dłuższe palenie wydobywa pełen aromat kawy. Wspaniała zarówno do automatycznych ekspresów, jak również do kawiarek, po zmieleniu. Odpowiednia o każdej porze dnia.
5
Segafredo Intermezzo to mieszanka kawy ziarnistej Arabiki oraz Roubusty, o bardzo intensywnym charakterze i smaku. Roubusta ma bardziej wyrazisty smak oraz lekki posmak czekolady. Średnio palone ziarna dają kawę o doskonałym smaku i wysokiej zawartości kofeiny. Wspaniała na pełne wyzwań poranki. Bardzo dobrze smakuje z mlekiem, ale dzięki swojej wyrazistości jest odpowiednia także do stworzenia wyśmienitego espresso. Lekko słodka, nie wymaga dodatkowego słodzenia.