AKTUALIZACJA: Lipiec, 2020

Ranking Maszynek do Mięsa ( Lipiec, 2020 )

Nasz Wybór

Maszynka do mielenia mięsa MG510 Hendi

PREMIUM

Maszynka do mięsa Bosch CompactPower MFW3X14W

NAJPOPULARNIEJSZY

Maszynka do mielenia mięsa ZELMER ZMM4048W

Maszynka do mielenia mięsa to ważny element w naszej kuchni. Warto wybrać odpowiedni model, który sprawi, że przygotowanie kiełbas, czy farszu na pierogi będzie szybkie i bezproblemowe. Ważne jest wybranie takiej maszynki, która łączy w sobie nie tylko niewielkie gabaryty, ale również odpowiednią moc oraz wielość nakładek i sitek, które pozwolą nam zastąpić wiele robotów kuchennych jednym urządzeniem. W poniższym rankingu przedstawiliśmy najbardziej popularne maszynki do mielenia mięsa, odpowiednia zarówno do małej gastronomii, jak i domowej kuchni.

W parametrach zawarliśmy takie informacje, jak moc maszynki, ilość dostępnych komponentów, takich jak nakładka do wykonywania kiełbas, czy tarcia warzyw, a także dodatkowe funkcje, takie jak funkcja zmiany kierunku obrotów oraz czujnik przegrzania silnika, który automatycznie wyłącza zasilanie w maszynce. Maszynka powinna mieć również komponenty, które można łatwo myć, także w zmywarce, co pozwoli na łatwe uporządkowanie naszego miejsca pracy.

Podsumowanie TOP5 Maszynek Do Mielenia Mięsa

najlepsze maszynki do mięsa

Najlepsze Maszynki Do Mielenia Mięsa

1

Maszynka do mielenia mięsa MG510 Hendi

Maszynka do mielenia mięsa, odpowiednia do małej gastronomii. Wykonana jest z aluminium. Odlewana, metalowa tacka załadowcza jest łatwa w czyszczeniu. Kołek dociskowy wykonany jest z tworzywa sztucznego, odpornego na zarysowania. Wykorzystano w niej aluminiowy ślimak, a także nóż ze stali nierdzewnej, który jest łatwy do czyszczenia oraz możliwy do ostrzenia. Sitka zostały wykonane ze stali proszkowej, co znacznie zwiększa ich odporność na ścieranie.

W zestawie dołączone są dwa sitka o średnicy 65,8 mm oraz 7 mm. Znajduje się tu również szarpak o 3 końcówkach z tworzywa, który umożliwia wykonywanie kiełbas o średnicach: 12,15 i 20 mm. Maszynka do mielenia mięsa Hendi posiada również końcówkę do wyrobu tatara. Moc maszynki to 1800 w. Maszynka ma opcję szybkiego wyłączania oraz włącznik do zmiany kierunku obrotów.

 

  • Zalety
  • końcówki do wyrabiania kiełbas
  • nóż ze stali nierdzewnej
  • dwa sitka o różnych średnicach
  • wysoka moc 1800 W
  • metalowa tacka załadowcza
  • Wady
  • brak nakładek do ścierania sera, czy warzyw
  • duża waga – 5,2 kg
2

Maszynka do mielenia mięsa Bosch CompactPower MFW3X14W

Maszynka do mielenia mięsa Bosch CompactPower MFW3X14W posiada dwustronny nożyk, który jest ostry z obu stron, przez co posiada dłuższą żywotność i jest odporny na szybkie tępienie się. Maszynka posiada funkcję REVERS, która zmienia kierunek mielenia w momencie, kiedy maszyna zablokuje się i pozwala na dalsze mielenie, bez konieczności rozkręcania całej maszynki.

Maszynka ma praktyczny uchwyt, który pozwala na przenoszenie urządzenia. W środku ukryty jest również schowek, co pozwala na przechowywanie noży oraz sitek w jednym miejscu. Wysoka wydajność maszynki – 2,5 kg/min. sprawia, że może być ona używana również w niewielkiej gastronomii. Moc przyłączeniowa to 500W, a moc zablokowana to 2000W. Duży otwór wsypowy znacznie ułatwia nam pracę w kuchni.

  • Zalety
  • nakładki do tarcia sera oraz warzyw
  • kilka sitek o różnej średnicy oczek
  • duży otwór wrzutowy
  • funkcja REVERS
  • schowek na przechowywanie noży i sitek
  • Wady
  • plastikowa nakładka przy otworze wrzutowym
  • duży pobór energii
3

Maszynka do mielenia mięsa ZELMER ZMM4048W

Maszynka do mielenia mięsa Zelmer ZMM3851W posiada moc 1300W. Pozwala to zmielić aż 1,5 kg na minutę pracy. Maszynka posiada stabilne stopki, umożliwiające cichą oraz bezpieczną pracę. Jest niewielkich gabarytów, co pozwala na umieszczenie jej w niewielkiej kuchni.

Posiada dwa rodzaje sitek o średnicy otworów 4 mm oraz 8 mm. Maszynka ma również zabezpieczenie przed spaleniem się silnika w razie blokady mielonych przez nas potraw. W razie zablokowania się mięsa, czy farszu, maszynka wyłącza się automatycznie. To umożliwia nam bezpieczne korzystanie z niej, bez potrzeby martwienia się o kondycję silnika. Nożyk wykonany jest ze stali szlachetnej, przez co możliwe jest jego ostrzenie w razie potrzeby. Jest łatwa w montażu i elementy plastikowe możliwe są do mycia w zmywarce.

  • Zalety
  • trwały nóż, wykonany ze stali
  • dwa rodzaje sitek o różnej średnicy otworów
  • plastikowe elementy możliwe do mycia w zmywarce
  • stabilne nóżki
  • niewielkie gabaryty
  • Wady
  • brak nakładek do tarcia sera, czy wykonywania kiełbas
  • brak zmiany kierunku obrotów
4

Maszynka do mięsa ZELMER ZMM4080W

Maszynka do mielenia mięsa ZELMER ZMN4080W o mocy 1900W jest odpowiednia do gospodarstw domowych, ale również małych gastronomii. W wyposażeniu dołączone są dwa rodzaje sitek o średnicy otworów 2,7 mm i 8 mm.

Maszynka ma wysoką wydajność jak na swoją moc – jest to 2,5 kg na minutę. Nóż wykonany jest ze stali i możliwe jest jego ostrzenie w razie konieczności. Maszynka ma stabilne nóżki ze specjalnym gumowaniem, które uniemożliwia przesuwanie maszynki w trakcie pracy. Maszynka ma plastikową obudowę łatwą do czyszczenia. Niektóre elementy można myć również w zmywarce. W zestawie zawarta jest nakładka, umożliwiająca wykonywanie kiełbas. Ma niewielkie gabaryty, pozwalające na używanie jej w niewielkich kuchniach.

  • Zalety
  • dwa rodzaje sitek o różnych średnicach oczek
  • nakładka do wykonywania kiełbas
  • stabilne, gumowane nóżki
  • duża moc – 1900W
  • -duża wydajność – 2,5 kg/min.
  • Wady
  • brak nakładek do ścierania sera
  • brak biegu wstecznego obrotów
5

Maszynka do mielenia mięsa Amica MM3011

Maszynka do mielenia mięsa Amica MM3011 posiada aż 3 sitka o różnej średnicy oczek. W zestawie dołączone są również nakładki – nasadka do wyrobu kiełbas oraz do wyrobu kebabów. Ostry nóż, wykonany ze stali nierdzewnej sprawia, że możemy długo cieszyć się jego żywotnością, a w razie konieczności naostrzyć go samodzielnie w domu. Bardzo wygody popychacz umożliwia szybką i bezproblemową pracę.

Maszynka umieszczona jest na gumowanych nóżkach, które znacznie zwiększają bezpieczeństwo oraz stabilność. Minimalna moc maszynki to 1000W a największa 2000W. Urządzenie posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem się. Przy największej mocy, możliwe jest mielenie w tempie nawet 2,7 kg/min. Jest odpowiednia zarówno do domowego użytku, jak i małej gastronomii.

  • Zalety
  • duża wydajność – 2,7 kg/min.
  • duża moc 2000W
  • nakładka do wykonywania kebabów i kiełbas
  • 3 sitka o różnych średnicach oczek
  • stabilne, gumowane nóżki
  • Wady
  • brak nakładki do tarcia sera
  • nie wszystkie elementy można myć w zmywarce

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania maszynek do mielenia mięsa?

Przy wyborze maszynki do mielenia mięsa ważny jest wybór odpowiedniego sprzętu z takimi komponentami, które będą nam faktycznie konieczne. Bardzo potrzebny jest odpowiedni nóż, możliwy do ostrzenia, a także sitka o różnej grubości oczek. Warto sprawdzić także inne parametry, aby nasz zakup służył nam długo.

 

  • moc – w maszynce do mielenia mięsa bardzo ważna jest moc urządzenia, jeśli będziemy używać często naszej maszynki do mielenia mięsa warto, by miała ona moc co najmniej 2000W, to umożliwi nam mielenie z prędkością nawet 2,5 kg/min.
  • funkcja REVERS – zmiana kierunku obrotów w maszynce do mielenia mięsa jest bardzo istotna, ponieważ dzięki temu w razie zablokowania się elementu jedzenia nie musimy rozkręcać całej maszynki, funkcja ta uchroni również silnik przed przegrzaniem się i ułatwi nam czyszczenie sitek oraz ślimaka
  • nakładki – dodatkowe nakładki sprawiają, że z maszynki do mielenia mięsa możemy stworzyć prawdziwy, niezawodny root kuchenny, wiele nakładek do tarcia sera, czy warzyw, a także szatkowania na pewno ułatwi nam pracę w kuchni oraz sprawi, że do stworzenia posiłku wystarczy nam jedno urządzenie
  • wykonanie sitek oraz noża – są to elementy, które są często eksploatowane, ważne jest żeby były wykonane z dobrej jakości stali nierdzewnej, dzięki temu znacznie zwiększymy żywotność naszego sprzętu, oczywiście ważne jest dokładne wykonanie również całej obudowy oraz popychacza
  • szeroki otwór wlotowy – dzięki niemu zmniejsza się ryzyko, że maszynka do mięsa zapcha się, a my znacznie szybciej zmielimy mięso
  • gumowane nóżki – sprawią one, że użytkowanie maszynki będzie znacznie prostsze, nie będzie się ona przesuwała, co znacznie polepszy komfort pracy, a także nasze bezpieczeństwo

Trzeba również sprawdzić, jaka jest moc wyjściowa maszynki oraz które elementy możemy myć w zmywarce. Duża odporność na ścieranie popychacza oraz łatwość w składaniu maszynki jest ogromnym atutem, o którym warto pamiętać.

maszynka do mięsa na stole
Przewiń do góry